Dlaczego warto jeść banany

Dlaczego warto jeść banany

 

  • zawierają dużo potasu, który reguluje pracę serca i pomaga utrzymać odpowiednie ciśnienie krwi. Dodatkowo, potas zmniejsza wydalanie wapnia z moczem i chroni przed osteoporozą
  • dostarczają dużej ilości błonnika wspomagając trawienie
  • bardzo dojrzałe banany (te, których skórka jest zbrązowiała) wydzielają substancję TNF-alfa, zwaną czynnikiem martwicy nowotworu, dzięki czemu wykazują działanie antynowotworowe
  • poprawiają nastrój i pomagają w zwalczaniu stresu
  • chronią żołądek przed wrzodami
  • są fantastyczną przekąską i zdrowym zamiennikiem słodyczy!

 

Wartości odżywcze

1 porcja – 180 g
Przykładowa porcja: 1 banan – 180 g
w 100 g w porcji 180 g
Wartość energetyczna 90,00 kcal 162,00 kcal
Białko 1,09 g 1,96 g
Węglowodany 20,24 g 36,43 g
Tłuszcz 0,33 g 0,59 g