- zawierają dużo potasu, który reguluje pracę serca i pomaga utrzymać odpowiednie ciśnienie krwi. Dodatkowo, potas zmniejsza wydalanie wapnia z moczem i chroni przed osteoporozą
- dostarczają dużej ilości błonnika wspomagając trawienie
- bardzo dojrzałe banany (te, których skórka jest zbrązowiała) wydzielają substancję TNF-alfa, zwaną czynnikiem martwicy nowotworu, dzięki czemu wykazują działanie antynowotworowe
- poprawiają nastrój i pomagają w zwalczaniu stresu
- chronią żołądek przed wrzodami
- są fantastyczną przekąską i zdrowym zamiennikiem słodyczy!
Wartości odżywcze1 porcja – 180 g
Przykładowa porcja: 1 banan – 180 g
|
||
w 100 g | w porcji 180 g | |
Wartość energetyczna | 90,00 kcal | 162,00 kcal |
Białko | 1,09 g | 1,96 g |
Węglowodany | 20,24 g | 36,43 g |
Tłuszcz | 0,33 g | 0,59 g |