Węglowodany, czyli potoczna nazwa sacharydów. Ze względu na budowę cząsteczek wyróżnia się trzy grupy: monosacharydy, oligosacharydy, polisacharydy. W dzisiejszym artykule omówimy pierwszą z nich.
Monosacharydy, czyli znane pod nazwą cukrów prostych ze względu na najprostszą budowę – zbudowane są z jednej cząsteczki cukru. Do tej grupy należą m.in.:
Glukoza- nazywana cukrem gronowym, gdyż stanowi ok. 20% świeżej masy winogron. Głównie występuje w miodzie oraz sokach wielu warzyw i owoców. Służy jako podstawowe źródło energii w naszym organizmie. Po spożyciu cukru gronowego przyjętego z pokarmu dochodzi do szybkiego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Bardzo często podwyższony poziom omawianego jednocukru wiąże się z cukrzycą, znów niedobór wiąże się hipoglikemią. Prawidłowy poziom glukozy wynosi od 70 do 99 mg/dL.
Fruktoza- jest składnikiem miodu i soków owocowych, stąd powszechnie nazywany jest cukrem owocowym. Uznawany za najsłodszy z naturalnie występujących cukrów. Po spożyciu w organizmie człowieka przekształca się w glukozę. Fruktoza jest składnikiem sacharozy, czyli białego cukru spożywczego.
Galaktoza- wchodzi w skład laktozy, czyli cukru mlekowego oraz występuje w połączeniach z białkami i tłuszczami. Po spożyciu przez człowieka również przekształcany jest w glukozę, jeśli proces ten będzie zaburzony istnieje spore prawdopodobieństwo rozwoju choroby zwanej galaktozemią.