Dlaczego suplementacja Omegą 3 jest tak ważna?
Wiele się słyszy na temat tego prozdrowotnego suplementu. Jednak czy aby na pewno każdy wie czym jest i jakie funkcje pełni kwas tłuszczowy omega 3? Nie sądzę, więc jeśli masz 2 minutki zachęcam Cię do przeczytania dzisiejszego artykułu.
Zacznijmy od tego, iż mamy 3 główne kwasy tłuszczowe: omega-3, omega-6, omega-9. Każdy z nich jest niezwykle ważny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu i błędne jest stwierdzenie, iż suplementacja kwasu omega-3 jest najważniejsza w każdym przypadku. Największą rolę odgrywa tutaj odpowiednia równowaga pomiędzy wszystkimi trzema kwasami tłuszczowymi. Problem polega na tym, że w naszych jadłospisach dostarczamy zbyt dużą ilość omegi-6, przy czym podaż omegi-3 jest bardzo niska. Co skutkuje zachwianiem prawidłowej proporcji, która powinna mieścić się w przedziale od 4:1 do 2:1, gdzie realistyczny stosunek wynosi średnio 20:1!
W wyniku przemian metabolicznych z kwasów omega-6 wytwarzane są związki o charakterze prozapalnym, podczas gdy z omega-3 związki o charakterze przeciwzapalnym. Można domyślić się, iż długotrwały nadmiar kwasów omega-6 w diecie sprzyja osłabieniu funkcji układu odpornościowego i nadmiernej skłonności do stanów zapalnych organizmu.
Podsumowując:
Omega-6 są niezbędne w pewnych ilościach, ale mamy ich tak wiele w pożywieniu, że nie musimy już spożywać ich więcej
Dodatkowo, kwasy omega-9 mogą być wytwarzane przez nasz organizm i łatwo je dostarczyć wraz z dietą, więc nie ma potrzeby zażywania ich w formie suplementów.
Gdzie w pożywieniu znajdziemy kwasy omega-3?
Najlepszym źródłem kwasów omega-3 EPA i DHA są tłuste ryby.
Tyle na dzisiaj- Pozdrawiam Wasz Trener Personalny Katowice.