Co warto wiedzieć ?
- posiadają bardzo dużo wartości odżywczych, takich jak wit A,E,D,K, witaminy z grupy B, zawierają również takie składniki mineralne jak fosfor, żelazo, potas, cynk, selen
- pomimo tego, że jedno duże jajko ma tylko 70 kcal, jajka mają wysoki współczynnik sytości, a więc zjedzenie na śniadanie jajecznicy z 3-4 jajek zapewni nam uczucie sytości na kilka godzin, bez uczucia zapchania żołądka
- jajka są cennym źródłem choliny, związku wspomagającego pracę mózgu i procesy zapamiętywania, zmniejszającego ryzyko chorób układu krwionośnego i działającego przeciwzapalnie
- poprzez dużą zawartość luteiny i witaminy A korzystnie wpływają na nasz wzrok
- zawierają dużo wysokojakościowego białka, dzięki czemu wspomagają proces budowy tkanki mięśniowej
Zawartość makroskładników:
w 100 g | w porcji 60 g | |
Wartość energetyczna | 139,00 kcal | 83,40 kcal |
Białko | 12,50 g | 7,50 g |
Węglowodany | 0,60 g | 0,36 g |
Tłuszcz | 9,70 g | 5,82 g |