Dlaczego warto jeść jajka

Dlaczego warto jeść jajka

Co warto wiedzieć ?

 

  • posiadają bardzo dużo wartości odżywczych, takich jak wit A,E,D,K, witaminy z grupy B, zawierają również takie składniki mineralne jak fosfor, żelazo, potas, cynk, selen
  • pomimo tego, że jedno duże jajko ma tylko 70 kcal, jajka mają wysoki współczynnik sytości, a więc zjedzenie na śniadanie jajecznicy z 3-4 jajek zapewni nam uczucie sytości na kilka godzin, bez uczucia zapchania żołądka
  • jajka są cennym źródłem choliny, związku wspomagającego pracę mózgu i procesy zapamiętywania, zmniejszającego ryzyko chorób układu krwionośnego i działającego przeciwzapalnie
  • poprzez dużą zawartość luteiny i witaminy A korzystnie wpływają na nasz wzrok
  • zawierają dużo wysokojakościowego białka, dzięki czemu wspomagają proces budowy tkanki mięśniowej

 

Zawartość makroskładników:

w 100 g w porcji 60 g
Wartość energetyczna 139,00 kcal 83,40 kcal
Białko 12,50 g 7,50 g
Węglowodany 0,60 g 0,36 g
Tłuszcz 9,70 g 5,82 g